Magas színvonalon zajlott a 2018-as Kanyó Memorial

A Grundfos Tatabánya KC immár hatodik alkalommal rendezte meg a hétvégén a Kanyó Memorial nemzetközi utánpótlás kézilabdatornát, amelyen ezúttal az U15-ös és U17-es korosztály képviselői vettek részt.

A Kanyó Memorialt harmadik éve ugyanabban a formában bonyolítják le: mindkét korcsoportban nyolc csapat indult, amelyeket két négyes csoportba osztottak a szervezők. Az első két napon a körmérkőzéseket és a keresztjátékokat bonyolították le Tatán, az Eötvös-gimnázium sportcsarnokában és a Güntner Arénában, míg vasárnap, a zárónapon a helyosztókra került sor a tatabányai Földi Imre Sportcsarnokban.

– A kiíráson nem kívántunk változtatni. Minden csapat minimum négy meccset játszik, a vasárnapi játéklehetőségért azonban meg kell harcolni. Sajnos idén épp a mi csapataink voltak ennek elszenvedői, egyiküknek sem sikerült a legjobb hat közé kerülni. Ez is mutatja, ezt a tornát nem magunknak rendezzük, a magas színvonal alá rendeljük csapataink érdekeit – tudtuk meg Vécsey Gábortól, a Grundfos Tatabánya KC utánpótlás-menedzserétől, a főszervezőtől.

– A Kanyó Memorial idén is meghívásos volt. Ez azonbanmáshogy értelmezendő, mint évekkel ezelőtt. Egyre több megkeresést kaptunk hazai és külföldi kluboktól. Mai szemmel megmosolyogtató, hogy négy évvel ezelőtt a torna kiírását úgy igazítottam, hogy az megfelelő legyen a francia Tremblay számára. Ma már ilyen problémáink nincsenek, minden augusztus utolsó hétvégéjén Kanyó Memorial, a színvonal és a magas minőségű nemzetközi részvétel garantált – árulta el a sportvezető.

– A csapatok meghívása mögött nagy tudatosság van, minden évben hívok kiemelt külföldi klubokat. A svéd Ystads IF és a szlovén Gorenje Velenje közös jellemzőket hordoz. Svédország és Szlovénia válogatottja is a szűk nemzetközi elithez tartozik, ontják játékosaikat a Bundesligába és a Bajnokok Ligájába, de a Veszprém és a Szeged is bővelkedik svéd és szlovén húzóemberekben. Kijelenthető, hogy képzésük előrébb tart a mienknél. Ők tehát a legfontosabb stratégiai partnereink, akik komoly inspirációt jelentenek szakembereink számára. Csehországból és Szlovákiából a bajnokcsapatokat hívtam meg, az U17-es korosztályban a Tatran Presov és a Zubri HC egyaránt a legjobb négy közé került, utóbbi a kupát is hazavitte. Minden évben jelen vannak a hazai kézilabda megkerülhetetlen klubjai, mint a Veszprém, a NEKA vagy az Éles Kézisuli, mellettük a Dabas és a Gyöngyös is rendszeres résztvevő, de a PLER és a Budaörs sem először érkezett – avatott be a meghívás „stratégiájába” a főszervező.

– A kiegyenlített mezőnyt jól jellemzi, hogy az U15-ösöknél az 5. helyért zajló PLER–Budaörs mérkőzésen is igazi döntős hangulat volt, a Gyöngyös pedig nagyon közel volt a trónfosztáshoz. Vendégeink visszajelzése a legfontosabb számunkra. Még soha nem kaptunk ennyi pozitív megerősítést a munkánkról: a sokat látott Ivo Diaz szerint nehéz szakmailag ennél erősebbet szervezni, a svéd Mats Klemen pedig elmondása szerint még soha nem járt ennyire jó utánpótlás tornán. „Ez az a torna, ahol két győzelemmel sem biztos, hogy pályára léphetsz a harmadik napon” – ismerte el a mezőny erősségét keserűen Sebestyén Máté, a Grundfos U17 edzője.

Mindenki nagyon szeretne jönni jövőre is, ugyanakkor van ötletem és szándékom másfelé is nyitni. Elképzelhető, hogy szükség lehet a létszám emelésére, de ehhez átgondolt tervet kell készítenem. A Kanyó Memorial-brand építése egyébként a torna után sem áll meg, nem fogjuk tétlenül tölteni a következő időszakot sem – adott rövid értékelést a tornáról és betekintést a jövőbe a sportvezető.

– A rendezés során ezúttal is szembesültünk váratlan problémákkal, de a hatékonyan működő szervezőcsapat, amelyre büszke vagyok, ezúttal is mindent megoldott. Külön kiemelném a szervezőcsapatból Vadász Gergő és Vass Dániel nevét, akik egyébként edzőkollégák a Grundfosnál. A torna színvonalával elégedett vagyok, a célom, hogy minden évben legalább ezt a szintet üssük meg. Ami a saját csapataink szereplését illeti, az U15-ösök nagyon sok fiatallal álltak fel, így érthető a 7-8. helyezés. Az U17-eseknél viszont már kissé árnyaltabb a kép. Bár ők is nagyon fiatalok, a játékosok többsége még jövőre is ebben a korosztályban szerepelhet, de az egyébként tehetséges csapat irányítását csak most vette át Sebestyén Máté, így még több idő kell, hogy kijöjjön a csapatban rejlő potenciál. Egyébként is két győzelemmel zártak, így nincsenek messze a nemzetközi élvonaltól. Folytatni kell a megkezdett munkát, összességében elmondható, hogy jó úton járunk – zárta szavait Vécsey Gábor.

A Kanyó Memorial végeredménye: U15: 1. Éles Kézisuli, 2. Gyöngyösi FKK, 3. RHC ZBV, 4. Dabas Handball, 5. PLER, 6. Budaörs Handball, 7. Grundfos Tatabánya KC és Gorenje Velenje (szlovén). U17: 1. Zubri HC (cseh), 2. NEKA, 3. Gorenje Velenje (szlovén), 4. Tatran Presov (szlovák), 5. Ystads IF „white” (svéd), 6. Telekom Veszprém, 7. Grundfos Tatabánya KC és Ystads IF „blue” (svéd).

Forrás: https://www.kemma.hu/sport/helyi-sport/kivalo-szinvonalu-kanyo-memorial-1174519/