Kanyó Memorial Csapatbemutatók 2023: Ismerd meg a BFKA-t!

Melyik a világ legelismertebb kézilabda csapata? – kíváncsiskodtunk az AI-nál. A magyar rekordbajnok Telekom Veszprém a harmadik helyre került a rangsorban. Ezen a néven is szerepeltek korábban, három évvel ezelőtt azonban létrehozták és azóta is irányítják a Balatonfelvidéki Kézilabda Akadémiát, mely nem kisebb neveket tudhat szakvezetői soraiban, mint Perez Carlos, Ivo Diaz, Gulyás Péter vagy Iváncsik Tamás.

Munkájuk nem kizárólag a Telekom Veszprémet hivatott ellátni tehetségekkel, hiszen az U18-as nemzeti válogatott keret felét ők adták, Eklemovic Markót pedig az NB1-ben szereplő MOL Tatabánya igazolta le. A BFKA neveltjeire minden korosztályban számíthat a magyar válogatott. Érdekesség, hogy a történelmi U21 ezüstérmet szerző csapat hálóőre, Mikler Krisztián 2019-ben a Kanyó Memorial legjobb kapusának járó díjat is elnyerte.

„Az elmúlt évben számos nemzetközi tornán jól szerepeltünk, de ok eredményeink közül talán a legnagyobb, hogy a 2022/23-as szezonban a korosztályos magyar bajnoki címet szerezte meg keretünk. Ennek szellemében vágunk neki a 2023-ban ránk váró megmérettetéseknek a tatai tornán és izgatottan várjuk a résztvevő hazai és nemzetközi csapatokkal való összecsapásokat. Ezek a mérkőzések remek alapot adnak a következő szezonra, továbbá nagyon sokat tanulhatunk más csapatok, országok játékstílusából, ami mindenképpen növendékeink fejlődését szolgálja.” – mondta Kolep Miklós szakmai igazgató, akivel egyébként minden jelentős utánpótlás esemény után hosszú, szakmai-baráti telefonbeszélgetésekbe bonyolódnak az EBA Sports vezetők.

Egy nevelő egyesület szempontjából természetesen a legfontosabb kérdések egyike, kik azok a jelenleg felnőtt játékosok, akik a szárnyaik alól kerültek ki? „Rengeteg játékosunk folytatta kézilabda-karrierjét élvonalbeli csapatnál, akikre rendkívül büszkék vagyunk. Nehéz lenne kiemelni közülük egy-egy személyt, de akik talán a legismertebbek, az Melnyicsuk Viktor, Szita Zoltán és Uros Borzas, akik külföldi csapatoknál helyezkedtek el, továbbá Ilic Zoran, Ligetvári Patrik és Lukács Péter, akik pedig a Telekom Veszprém csapatának oszlopos tagjai lettek.”

A BFKA a tavalyi évben nem harcolta ki a pályára lépést a döntő napján. Biztosak vagyunk abban, hogy ezúttal minden eddiginél többet beleadnak.